De Ronde van Cafayate

Cafayate (uitgesproken als kaffeezjatte, het Limburgs voor koffietassen) ligt in het hart van de Chalchaquíes valleien in de provincie Salta. Toch nog altijd 1600 m boven zeeniveau. Het stadje telt zo’n 12.000 inwoners. Het werd in 1840 gesticht op de plaats van een missiepost. Cafayate is de geschikte uitvalsbasis voor de Chalchaquíes valleien, waar uitstekende wijn geproduceerd wordt. De streek heeft een zeer droog klimaat (<250 mm regen per jaar), is zeer warm (300 dagen zon per jaar) in de zomer en kent grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De bodem is stenig, met veel minerale afzettingen, en de wijngaarden hebben een druppelirrigatiesysteem, waarmee zeer gericht geïrrigeerd wordt, zodat de druivenoogst zeer stabiel is over de jaren.

De meest fameuze druif hier is de Torrontes Riojano. Een witte druif die een aromatische wijn levert, met goede zuurte, zacht in de mond, en aroma’s van perzik en abrikoos in de neus. De druif is zeer geschikt voor deze streek en komt bijna nergens elders voor. De variëteit behoort tot de Criollas groep, Amerikaanse teelt van het Europese ras Vitis Vinifera. Dit allemaal gezegd zijnde, viel onze eerste ervaring met die wijn erg tegen, we hadden hem willen retourneren vanwege kurksmaak, maar ons werd duidelijk gemaakt dat de stop synthetisch was. We concludeerden dus gewoon dat dit slechte wijn was. Vandaag leerden we beter.

We wilden een bodega tour doen per fiets. Dus om 9.00 u werden vier bikes geleverd en konden we onze degustatie tour beginnen. Het verplichte nummer van alle gidsen, ‘Bodega Erchart’ , kon niet doorgaan, gewoon gesloten. Maar wij hadden Piattelli op ons lijstje staan, je vindt het nog in geen enkele gids, maar het werd aanbevolen door onze hotelbaas, en we hadden de wijn ook geproefd gisterenavond bij het diner, en de waiter vertelde ons dat het koppel Amerikanen aan het tafeltje naast ons de eigenaars waren van dat gloednieuwe, zeer prestigieuze wijngoed. De weg ernaar toe viel wel zwaar per fiets, het gebied ligt buiten de stad aan de voet van de bergen, maar de beloning was navenant.

Tussen nieuwe jonge wijnstokken ligt het meest riante wijn estate dat we ooit gezien hebben. Alles straalt nieuw uit, klasse en kwaliteit. Gedeeltelijk in gewitte adobe, gedeeltelijk in natuursteen, geassorteerd met de kleur van de bergen die er achter liggen. Een prachtige tuin, met een aangelegd klaterend riviertje (“we people from Arizona always need to hear water”), wuivende palmen, olijfbomen, siergrassen, lavendel, … Een droomcomplex.

We organiseren onszelf een begeleide tour, en hebben tijd voor een uitgebreide lunch met Piattelli wijnen, een écht heerlijke witte Torrontes, een Malbec rosé en een Malbec-Tannat blend voor rood.
En dan maken Roger en ik kennis met Jon en Arlene Malinski van Minnesota, de eigenaars, krasse zeventigers. Jon vertelt zijn verhaal, hoe hier in 2009 enkel braakland en rotsen waren, hoe zij zes jaar geleden de wijnstokken plantten, hoe het complex in twee jaar gebouwd werd, welke zijn wensen waren ivm architectuur, materiaalgebruik, tuinaanleg, zijn ambitie om high end, Argentijnse kwaliteitswijnen te maken voor acceptabele prijzen, en het succes in US, UK, Australië, straks ook China en Japan, en misschien ooit Europa. Jon demonstreerde ons een vernuftig systeem om wijn te verhandelen en schenken in kleine vaten, gerecupereerd uit afgedankte eiken lageringsvaten. Hij had het gepatenteerd en vond dat hij de flessen de wereld uit moest helpen, omdat nog altijd 90% van de wijnflessen in US niet gerecycleerd worden.

Leuke, enthousiaste man, schitterende ondernemer, een waarschijnlijk steenrijk geworden in de wereldwijde constructie business.

De tour was leuk, want de oogst is hier bezig, en we zagen witte Torrontes druiven aangevoerd en geperst worden, en rode druiven in houten vaten afgevuld worden voor gisting op vat van wat een Premium wijn moet worden.

Schitterende dag, met een kleine negatieve noot: platten tube voor Roger, zodat hij de mooie afdaling niet mocht meemaken en moest opgehaald worden met een taxi.

Voor diegenen die hier na ons komen: in Cafayate is wijnhuis Piattelli een absolute must. De reisgidsen zullen nog wel eens aangepast geraken.

5 gedachtes over “De Ronde van Cafayate

  1. 2006: de circuito de los Valles Calchaquìes, onderweg het vredige dorpje Cachi aan de voet van de Nevado de Cachi, en daarna logeren in de huis van de Bodega Etchart . Wat moet een mens meer hebben ? Que disfruten lo máximo !

    Like

  2. Pieter, even een teloefeningetje gedaan met je gegevens over de familie Malinski… Als je nu jouw wijnstokken plant kun je als krasse zeventiger enz. Zie je het zitten??? Wie doet mee?
    Anita en Marleen, stijgende bewondering voor jullie aanhoudende – gesmaakte – prestaties en dat op de Vrouwendag!
    ELS

    Like

    • Onze vrouwen? Nafi Thiam is er niets tegen. Olympische prestatie in vijfkamp van wijnproeven: Spumante, Torrontes, Malbec, Malbec-Tannat, Cabernet Sauvignon.

      Like

  3. Dag Pieter

    We zetten Piatelli op ons programma van 10 maart! Heel veel dank voor de tip en de wijnkeuze,
    Groetjes uit uitbundig feestvierend Mendoza, seffens vliegtuig naar Salta.
    Groetjes
    Lutgart
    Sent by iPhone

    Like

Plaats een reactie