Over de Cuesta del Obispo (3348 m) terug naar Salta

Je kan uit Cachi niet weg zonder dat je een hoge pas over moet. Cachi is omringd door hoge bergtoppen, de Nevado de Cachi, waarvan de hoogste, de Cumbre Libertador met 6360 m de hoogste is. Er liggen geen gletsjers op de toppen, enkel wat eeuwige sneeuw vanaf 5800 m. We vervolgen de fameuze Ruta 40 naar het noorden en buigen even later noordoostelijk de Ruta 33 op die ons geleidelijk naar een hoog gelegen plateau brengt doorheen het Parque Nacional des Cardones.

Het park is 60.000 hectaren groot en ligt op een hoogte van 2600 tot 5226 m. Het park wordt gedomineerd door de Cardoons, de Kandelaarcactus (Trichocereus pasacana), een beschermde plant. We komen boven op een plateau op zo’n 3000 m., eindeloos uitgestrekt, tientallen kilometers ver, met een schaarse begroeiing, wat plukjes stug gras.

Hier lopen enkel nog vicuñas, een sierlijke variant van de kameelachtigen in de Andes. Hij leeft enkel op grote hoogte en was omwille van zijn zeer fijne wol, de waardevolste ter wereld, bijna uitgeroeid door de Spanjaarden. Door een wet van 1825 van Simon Bolivar, wordt het diertje beschermd. De eerste beschermde diersoort van Zuid-Amerika. Wij krijgen hem echter maar enkele keren van op grote afstand te zien, behalve dan op de waarschuwings borden langs de weg. Alhoewel die weg als een rechte streep voor je ligt is de maximum snelheid 60 km per uur. Om je van het uitzicht te laten genieten ? Om wille van heersende zijwinden ? Of ter bescherming van overlopende vicuñas ?

De pas, de Cuesta de Obispo, ligt aan de rand van het plateau en verbindt de Valle Calchaquíe met de Valle de Lerma waarin Salta ligt. We parkeren de wagen, met de verwachting dat we een prachtig zicht op die vallei krijgen. Maar dat valt tegen, aan de andere kant van de pas, duwen constant wolken zich naar boven. Op de informatietafel staan maar twee dingen vermeld, de wolken en de kapel waar we naast staan. Dan volgt een duizelingwekkende afdaling, en inderdaad net nu houdt het asfalt op en krijg je een stuk risico gepresenteerd.

Bijna beneden kopen we een stuk appeltaart bij een vrouwtje naast de weg, we krijgen er wat appels bovenop.

Salta ligt slechts op 1152 m en is de hoofdstad van de provincie. Een grootste stad van het noordwesten van Argentinië met 620.000. De stad heeft zijn koloniale architectuur goed bewaard en hierom, maar ook om zijn milde klimaat en prachtige natuur in de westelijke valleien heeft ze de bijnaam Salta la Linda, Salta de Schone.

De mooiste gebouwen zijn de neoklassieke kathedraal en het bisschoppelijk paleis, de 18de eeuwse Cabildo, het Sint Franciscus klooster, het archaeologisch museum en enkele Spaanse herenhuizen. Het leven speelt zich hier af rond het mooie 9 de julio Plaza met zijn heerlijke terrasjes. Daar trekken we dus ook weer onmiddellijk naartoe. Maar eerst nog wat geld wisselen bij de wisselaars in de straat: cambio, cambio, … 12 of 12,5 peso voor een dollar ? Onderhandelen, OK 12,5 maar dan enkel voor grote coupures, anders maar 12.

En ’s avonds zien we Marc Devriendt en Annemie. Zij zijn ook neergestreken in Salta. Ze komen van bij Enrique en zijn paarden estancia. Veel honger hebben ze niet, na BBQ van Enrique.

Verhalen worden uitgewisseld, het wordt een lange gezellige avond op een zomers terrasje op zomeravond op het 9 de juli plein met zicht op een prachtig verlichte kathedraal. Zie je het voor je ?

3 gedachtes over “Over de Cuesta del Obispo (3348 m) terug naar Salta

  1. Nu jullie al met zes zijn, zouden we niet met alle ‘onnozele kinderen’ afkomen voor een tussendoor-reünie !
    ‘k Geniet mee bij het lezen en zien dat jullie al zo veel meegemaakt hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s