De watervallen van Iguazu

We hadden misschien ooit gedacht dat we hier op deze laatste bestemming wat rust zouden krijgen, en onze vrouwen hadden zich alvast in badpak geïnstalleerd aan het zwembad.image Totdat bleek dat we dringend een cambio, een geldwisselaar moesten vinden, en dat het nationale park Iguazu sloot rond 17.00 uur. Omdat dat park ook nog zo’n 20 km van het hotel verwijderd ligt, moet dat zonnebaden afgebroken worden, rugzakken klaarmaken, zonnecrèmes mee, en vooruit. Een taxi blijkt een beter deal dan de openbare bus.
De Iguazu watervallen (in Argentinië Cataratas del Iguazú, in Brazilië Cataratas do Iguacu) liggen op de grens tussen de Argentijnse provincie Misiones en de Braziliaanse staat Paraná. De naam komt van het Guarani, ‘big water’. De Iguazu rivier valt over een afstand van 2.7 kilometer over de rand van het Parana plateau via vele watervallen en stroomversnellingen, tussen 60 en 82 meter hoog. Het aantal grote en kleine watervallen schommelt tussen 150 en 300, afhankelijk van de waterstand. Ongeveer de helft van de rivier valt naar beneden in de ‘Gargantua del Diablo’, de strot van de duivel, 82 meter hoog, 150 m breed.

Ook andere watervallen hebben plaatsnamen, als Bossetti, San Martin, Adan en Eva, … De rand van de klif waar het water naar beneden dondert, trekt elk jaar ongeveer 3 mm terug.
Je kan deze waterval van alle zijden bekijken. Je wandelt van de rand van het park naar het centrale bureau waar je een treintje kan nemen tot aan de ‘duivels strot’. Hier zie je de waterval echt in al zijn hevigheid aan het werk. Helemaal overweldigend. Op de platformen waar je de waterval kan bekijken word je voortdurend door een vlaag van opstijgende ‘nevel’ besproeid, moeilijk foto’s maken en je materiaal droog houden.
image
Er is nog de optie om een lower en higher wandeling te kiezen, waarmee je dit verschijnsel vanuit elk perspectief kan bekijken. Op die manier maak je een 7 km lange wandeling over een lage brug over de rivierarmen van de delta en kan je bedelende coati’s en capucijner apen zien.
En de talrijke, duizenden vlinders in veelkleurige en handgrote variëteiten.

We krijgen hier alles: overweldigende natuur, prachtige wandelingen, afkoeling van het alom rondstromende water (want het is weer bloedheet). Dit is ongetwijfeld de mooiste waterval die we al gezien hebben, zeker mooier dan bvb de Victoria Falls.

Onze taxi-chauffeur is op tijd en brengt ons terug naar de stad. Het is moeilijk om je rug te keren naar zo’n fantastisch fenomeen, maar we weten dat we hier overmorgen terug zijn, maar dan aan de Braziliaanse kant.

5 gedachtes over “De watervallen van Iguazu

  1. Hallo Pieter, een kleine correctie op je overigens uitstekend gedocumenteerde en fijn geschreven blogs. Het woord ‘iguazu’ komt uit het Guaraní , de taal van de Guaraníes, de indígenas , inboorlingen van die regio. Het Guaraní wordt nog gesproken in Bolivia, Paraguay, Noordoost Argentina en Zuidoost Brasil. Iguazu betekent inderdaad ‘grote waters ‘ en is een samentrekking van i (waters) en guazu (groot). Zo is er een paar honderd kilometer zuidelijker een schitterend natuurpark dat heet ‘i-berá’ ( schitterende waters). En een aanvulling. De naam van de provincie ‘Misiones’ verwijst naar de talrijke missieposten van de Jezuïeten, die in de 18de eeuw uit de regio verdreven werden omdat ze een bedreiging vormden voor de wereldlijke leiders. Dit is ook het thema én het decor van de bekende film ‘The Mission’ , met Robert De Niro en Jeremy Irons.

    Like

  2. Ja maar Eddy, dat staat allemaal in de blog van vandaag …. Bij gelegenheid van het bezoek aan San Ignacio … Het verhaal van de Guarani, de missies, de film, etc … Je mag het gras niet voor mijn voeten maaien, mijn vriend.😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s